FDM
Trustpilot
GRATIS afleveringsforsikring med i aftalen

Hvad koster det at lease en bil? Komplet guide til økonomien ved leasing af bil

20. juli 2022

Leasing af biler bliver mere og mere populært. Muligheden for at skifte bil med større hyppighed har en stor del af æren, ligesom mange kan se fordelen ved ikke at binde en stor del af deres økonomi i et dyrt billån. Det er med andre ord nemt, bekvemt og giver økonomisk tryghed at lease en bil, da man kan parkere frygten for uforudsete udgifter.

Går du med overvejelser om at lease en bil? Så læs med i guiden her, hvor vi giver dig en komplet guide til økonomien ved leasing af bil, så du kan danne dig et overblik over alle muligheder og omkostninger ved billeasing.

Forskellige typer leasing = forskellige priser

Inden du sætter din underskrift på en leasingkontrakt, fordi den frister med lav månedlig ydelse, bør du slå koldt vand i blodet og danne dig et overblik over alle omkostningerne. For leasingaftalen med den laveste månedlige ydelse er ikke nødvendigvis det bedste tilbud, hvis du ser på de samlede udgifter over hele leasingperioden.

Og det er ikke uden grund, at der findes flere forskellige leasingmodeller. For der findes ikke en ”one fits them all”-model, når det kommer til billeasing. Folk har forskellige behov og økonomi, og derfor skal de forskellige typer leasing kunne imødekomme forskellige målgrupper.

Eksempelvis er Mini-lease en perfekt løsning til dig, der kun har brug for en bil i en kort periode, hvis du eksempelvis går og venter på, at din nye bil ankommer fra fabrikken. Er du derimod typen, der gerne vil have fuldkommen styr på din økonomi og sætter pris på en fast månedlig ydelse uden dikkedarer, vil Operationel leasing være en oplagt mulighed. Begge typer leasing har fast månedlig ydelse og forholdsvis lav førstegangsydelse, der giver ro i budgettet.

Går du derimod med en drøm om at køre i en helt særlig, eksklusiv bil, der ellers ville være uden for økonomisk rækkevidde, hvis den skulle finansieres med et billån gennem banken, kan du med Flex leasing komme et skridt nærmere drømmen.

Fælles for alle typer leasing er, at jo højere værdi bilen har, desto større vil den månedlige ydelse tilsvarende være. Ønsker du at vide mere om de forskellige typer leasing, der findes på markedet? Så læs med i vores guide til valg af leasingtype, hvor vi gør dig klogere på, hvad de forskellige typer leasing indeholder.

Førstegangsydelsen ved leasing skal indgå i dine beregninger

Når du leaser en bil, skal du i de fleste tilfælde betale en førstegangsydelse, når du overtager nøglerne og dermed brugsretten. Beløbet af ydelsen afhænger af flere faktorer, blandt andet hvilken bilmodel du leaser, løbetiden på leasingen, samt hvilken leasingaftale du vælger.

Det er vigtigt, at du har et overblik over førstegangsydelsen, der skal betales, når du henter din bil, da den er den største enkeltstående økonomiske udskrivning, du har i forbindelse med leasingen. Et beløb, du vel og mærke ikke får retur.

Af og til er det også muligt at lease en bil uden førstegangsydelse. Og det kan virke ganske tillokkende ikke at skulle hive et større engangsbeløb op af lommen. Du skal bare være opmærksom på, at den månedlige ydelse i så fald er desto højere. Så derfor skal du se på hele regnestykket af faste månedlige ydelser + førstegangsydelse, når du foretager dine beregninger.

Hvad koster det at lease en bil? Priseksempel på leasingbiler

Det kan være svært at danne sig et overblik over de samlede omkostninger ved leasing. Derfor har vi gjort arbejdet nemmere for dig og samlet en række priseksempler på leasingaftaler, så du lettere kan danne dig et overblik over udgifterne i en leasingaftale.

Nedenstående tabel viser de samlede omkostninger på en række populære bilmodeller til privatleasing med en løbetid på 36 måneder. Og tabellen viser tydeligt, at jo dyrere en bilmodel du vælger, desto højere vil både den månedlige ydelse og førstegangsydelsen være.

 

Bilmærke og modelUdbetaling/

førstegangsydelse

Månedlig ydelseKm/LHalvårlig grøn ejerafgiftSamlet omkostninger

(36 mdr.)

VW Up 54.999,-1.399,-24,4 km/l560,-57.362,-
Skoda Fabia Active6.999,-1.899,-20,5 km/l600,-77.362,-
Peugeot 208 Active PureTech6.999,-1.999,-20,9 km/l600,-80.962,-
Ford Focus Trend EcoBoost6.999,-2.499,-20,8 km/l600,-98.962,-
VW Golf VII Sportsvan Comfortline9.999,-2.999,-20,0 km/l920,-119.962,-

 

Hvad koster det at lease en lille bil?

Man kunne nemt foranlediges til at tro, at en lille bil er lig med lav månedlig ydelse. Men sådan spiller klaveret ikke. Det er ikke størrelsen på bilen, der er afgørende for prisen på den månedlige ydelse. Det er derimod bilens værdi. Ergo spiller bilmærke, udstyrspakke og lignende ind på prisen. Derfor vil en Audi A1 være dyrere at lease end en VW Up – selvom de begge er ”små biler” i fysisk forstand.

Opgraderinger og overkørte kilometer koster ekstra

Hvis du har en særlig bil i tankerne, men gerne vil opgradere den med ekstraudstyr, skal du være opmærksom på, at det også kan føre til højere månedlig ydelse.

Derudover skal du have for øje, at det er bedst for dig, at du har styr på dit kørselsbehov. For kører du mere end de anslåede kilometer, der er fastsat i din leasingkontrakt, kan det komme til at koste dig dyrt. Du betaler nemlig for hver enkelt kilometer, du kører for meget. Så vær opmærksom på at holde dig indenfor kilometerbegrænsningerne.

Hvad koster det at aflevere en leasingbil?

Når du afleverer din leasede bil tilbage, skal den efter bedste evne ”nulstilles” til ny. Det er selvfølgelig ikke muligt at gøre den spritny, men for at en anden kunde kan få glæde af bilen, skal den fremstå i så fin stand som overhovedet muligt.

Et værksted undersøger bilen grundigt og udformer en ”tilstandsrapport” på bilen. Det vil altid være et tredjeparts værksted, der skal gennemgå bilen. Du skal derfor ikke frygte for at blive snydt, eller at undersøgelsen ikke er uvildig. Er bilen fuld af skader og skavanker, som du er skyld i, vil det fremgå af rapporten. Her vil også blive anført et prisoverslag på reparationerne, som du så hæfter for efterfølgende.

Der er ikke nogen standardiseret facitliste for, hvilke skader der skal høre ind under en leasingaftale. Det kan variere mellem de forskellige leasingaftaler og udbydere. Så du skal læse din leasingaftale grundigt igennem, så du er forberedt på, hvilke skader du kan risikere at hæfte for.

Ofte vil der dog være en bagatelgrænse. Eksempelvis små ridser ved kofangeren eller omkring dørhåndtaget. Altså brugsspor og almindelig slitage, der er stort set umulig at undgå. Derimod vil buler, større ridser eller hakker i karrosseri eller fælge alene være dit økonomiske ansvar. Og afleverer du bilen snavset, vil du også skulle betale for en grundig rengøring af bilen.

I din leasingaftale vil det også fremgå, om dækkene er en del af aftalen eller ej. Og er de ikke det, vil du også skulle betale for nye dæk, hvis du afleverer en bil med nedslidte dæk.

Undgå kedelige økonomiske overraskelser

Det er noget nær en umulig opgave at opretholde opadvendte mundvige og det gode humør, hvis man støder på uforudsete udgifter og står tilbage med en stor regning, når man afleverer sin leasede bil. Derfor er der også en par forholdsregler, du bør have øje for, så du undgår at blive taget på det forkerte ben.

  • Læs din leasingaftale grundigt igennem, inden du sætter din underskrift, så du præcis ved, hvad du hæfter for.
  • Anmeld eventuelle skader til dit forsikringsselskab – også selvom de virker ret små. Måske er du heldig, at de dækker nogle af omkostningerne.
  • Rettidig omhu er kodeordet. Sørg for at holde din bil sund og rask, tjek olie og vand, vær generøs med rengøringen og forkæl den med en vask med jævne mellemrum.
  • Husk at overholde alle serviceaftaler. Du kan nemlig risikere at blive trukket økonomisk, hvis du ikke overholder aftalerne.