FDM
Trustpilot
GRATIS afleveringsforsikring med i aftalen

Hvilken leasing type skal du vælge? Guide til valg af leasing type

20. juli 2022

Hvis du er førstegangsleaser, kan leasingmarkedet og de mange forskellige muligheder virke som lidt af en jungle. Så hvis du tumler med spørgsmålet: ”Hvilken leasing type skal jeg vælge?”, så er du landet det helt rigtige sted. I denne guide gør vi dig nemlig klogere på, hvilke vilkår nogle af de mest populære leasingaftaler på markedet indeholder, og hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge den rette leasingaftale.

Operationel leasing – Hvad er Operationel leasing?

Hvis du gerne vil have en leasingaftale med mindst muligt besvær, er Operationel leasing et oplagt valg for dig. Med Operationel leasing er alt inkluderet, så du kan slippe bekymringerne om uforudsete udgifter. Her betaler du nemlig kun et fast månedligt beløb for at lease bilen. Og du har fuldkommen brugsret over bilen i hele perioden.

Pris – Hvad koster Operationel leasing?

Prisen for Operationel leasing kan virke afskrækkende for nogen, da den månedlige ydelse forekommer højere i sammenligning med eksempelvis Finansiel leasing. Men fordelen ved Operationel leasing er, at alt er inklusiv. Du skal altså kun betale den faste månedlige ydelse + førstegangsydelsen.

Det betyder, at du slipper for at tænke på ekstra udgifter til service, grøn ejerafgift, forsikringer og lignende omkostninger. Derudover behøver du heller ikke at skulle forholde dig til bilens værditab eller andre uforudsete udgifter.

Hvorfor vælge Operationel leasing?

Du skal vælge Operationel leasing, hvis du er mest komfortabel med at have klare, faste udgifter uden udsving. Det eneste du skal betale udover den faste månedlige ydelse og førstegangsydelsen, er brændstof. Lettere bliver det ikke. Det er især godt til dig, der foretrækker at have hånd i hanke med din økonomi og værdsætter tryghed i budgettet. Du ved, hvad du får.

Mini-lease – Hvad er Mini-lease?

Mini-lease er et populært valg for personer, der er ”in between cars” eller blot har behov for en bil i en kortere periode. Mini-lease går også under betegnelserne korttidsleasing eller sæsonleasing. Men selvom navnene er forskellige, dækker de alle over en type leasing med kort varighed.

Pris – Hvad koster Mini-leasing?

Mini-lease ligger prismæssigt stort set i samme boldgade som Operationel leasing, når det kommer til den månedlige ydelse – dog en smule højere. Til gengæld er førstegangsydelsen ofte lavere. Ved Mini-lease slipper du også for at skulle bekymre dig om uforudsete udgifter eller værditab på bilen. For alle udgifter såsom forsikringer, afgifter, kasko og service er indregnet i den månedlige ydelse.

Hvorfor vælge Mini-lease?

Med Mini-lease får du stor fleksibilitet. Det er på mange måder en ”her og nu”-løsning, der fuldstændig kan tilpasses dine skiftende behov. Og det er dette fleksible råderum, der gør Mini-lease til et populært valg.

Det er nemt at skræddersy en fleksibel og individuel løsning med Mini-lease, da bindingsperioden for denne type leasing kan fås helt ned til en måned ad gangen. Perfekt til køreferien, projektansættelsen, eller hvis du som selvstændig har brug for ekstra kørekapacitet i en begrænset periode.

Fordelen ved de korte bindingsperioder er desuden, at du kan afprøve forskellige typer biler og let kan foretage et skift til en anden bil efter endt leasingperiode, hvis du ønsker. Eller du kan tage en omgang mere med en re-lease, hvis du nød bekendtskabet med køretøjet i første omgang.

Finansiel leasing – Hvad er Finansiel leasing?

Finansiel leasing er en form for leasing, hvor din bil bliver finansieret gennem et finansieringsselskab frem for banken, og det minder derfor på mange måder mere om et almindelig billån med afbetaling end egentlig billeje.

Bilen er din. Du skal derfor være opmærksom på, at du efter endt leasingperiode selv skal stå for salget af bilen til en tredjepart – eller købe bilen selv. Det er du forpligtet til gennem aftalen. Du kan derfor ikke bare aflevere bilen tilbage efter endt leasing og tro, at geden dermed er barberet.

Pris – Hvad koster Finansiel leasing?

Finansiel leasing minder som sagt på mange måder om et almindeligt billån gennem banken, men har den fordel, at du kun betaler en førstegangsydelse samt en fast månedlig ydelse – uden renter.

Finansiel leasing kan på papiret virke som en billigere løsning end eksempelvis Operationel leasing, da der er lavere månedlig ydelse. Men den lavere månedlige ydelse kommer ikke uden sine forbehold. For ved denne type leasing står du nemlig selv for alt. Og du bærer ene og alene byrden for alle risici og uforudsete omkostninger – ligesom det gør sig gældende, når du selv er bilejer. Du skal derfor selv sørge for service, reparationer, forsikring, vejhjælp mv. Du kan dog tilkøbe en serviceaftale, hvis du ønsker at være på forkant med vedligehold og udgifterne.

Når du indgår en aftale om Finansiel leasing, fastsættes en restværdi på bilen – et estimeret beløb af bilens værdi efter endt leasingperiode – som du hæfter for. Det betyder, at hvis det ikke at muligt at finde en køber, der vil købe bilen til den aftalte restværdi, så er det dig, der i sidste ende skal betale differencen. Derfor indebærer Finansiel leasing også en vis risikovillighed.

Hvorfor vælge Finansiel leasing?

Med Finansiel leasing opnår du stor frihed, da du opererer under de samme betingelser, som var du almindelig bilejer. Du er derfor ikke begrænset af et kontraktligt antal kilometer. Derfor kan Finansiel leasing være en god løsning for dig, der har et lidt uforudsigeligt skema. Eller hvis du ikke kan spå om dit kørselsbehov 12, 24 eller 36 måneder ud i fremtiden.

Finansiel leasing har desuden den fordel, at du også selv kan finde de billigste og bedste deals i forbindelse med service eller reparation af bilen. Og er du heldig og passer godt på din bil, så kan det tilmed være, at du kan finde en køber, der er villig til at betale mere for bilen end den fastsatte restværdi.

Flexleasing – Hvad er Flexleasing?

Flexleasing vinder større og større indpas. Og denne type leasing er især populær blandt personer, der sukker efter en bestemt bil, der ellers ville være uden for budgettet grundet den høje registreringsafgift i Danmark. Flexleasing er derfor især benyttet til biler i den dyre ende af skalaen og for kortere perioder ad gangen.

Hvorfor vælge Flexleasing?

Hvis du er fan af fleksibilitet, drømmer om biler i den mellemdyre/dyre prisklasse og gerne vil skifte bil med jævne mellemrum, så er Flexleasing den rette løsning for dig. Du har fuldkommen frihed til at prøve forskellige modeller af, da du kan binde dig i perioder fra 3 mdr. til 36 mdr. ad gangen.

Pris – Hvad koster Flexleasing?

Flexleasing giver dig mulighed for at køre i biler, der måske ellers ville være uden for dit økonomiske råderum, hvis købet skulle finansieres gennem et dyrt banklån.

Hvis du vil drage fordel af Flexleasing, skal du da også gå efter en af de tunge drenge i klassen, der har en værdi på minimum 350.000 kr. – inklusiv fuld afgift. Ellers kan det dårligt betale sig frem for at købe bilen.

Fordelen ved Flexleasing er, at afgiften er tilknyttet bilens brug – ikke til bilen selv. Det betyder, at registreringsafgiften deles op i månedlige rater, som betales løbende. Og du betaler kun for de måneder, hvor bilen er indregistreret, og hvor du har brugsret over den. Du skal derfor ikke hive en stor sum penge op af lommen på én gang på anskaffelsestidspunktet som ved et traditionelt bilkøb.