Leasing nyder større og større popularitet herhjemme. Både i forbindelse med erhverv og i privat regi. Og man kan nemt blive fristet af gode tilbud på drømmebilen. Men inden du hovedkulds kaster dit dankort efter en bestemt leasingaftale, bør du gøre dig selv den tjeneste at sætte dig grundigt ind i sagerne, så du ender med den bedste og billigste leasingaftale, der passer til dine behov.
I denne guide hjælper vi dig gennem leasing-junglen og gør dig klogere på 5 ting, du skal være opmærksom på, når du skal lease en bil.
Flex leasing, Mini-lease, Finansiel leasing, Operationel leasing. Kært barn har mange navne. Og det gør det ikke mindre forvirrende, når du skal finde den rette type leasing, der matcher dine behov.
Er du typen, der godt kan lide at have styr på økonomien og afskyr uforudsete udgifter? Så kan du med fordel vælge en leasing type, hvor alt er inklusiv i prisen, og hvor du altid betaler den samme faste ydelse hver måned. Eksempelvis Operationel leasing eller Mini-lease.
Er du derimod en lidt mere risikovillige type, der ikke ønsker at være bundet af bestemte aftaler og gerne selv vil stå for det praktiske i forbindelse med drift og service, kan du i stedet være en velegnet kandidat til Flex leasing eller Finansiel leasing.
Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvad de forskellige typer leasing egentlig dækker over, så du kan danne dig et overblik og finde den bedste løsning til dit behov. Er du i tvivl om, hvad de forskellige leasingaftaler dækker over? Så dyk ned i vores guide: ”Hvilken leasing type skal jeg vælge?” og bliv bedre klædt på til at træffe det rigtige valg.
Når du underskriver en leasingaftale, binder du dig til en bil i en given periode. Derfor er det vigtigt, at du vælger en bil, der matcher dine behov både her og nu og i resten af leasingperioden. Det gælder om at se lidt ud i fremtiden.
Den gode, gamle morale ”hellere lille og vågen end stor og doven” kan eksempelvis komme på tale, hvis du bor inde midt i byen, hvor antallet af parkeringspladser er sparsomme. Har du omvendt brug for masser af plads til ungernes fodboldhold, familiens granddanois samt rigelig med bagagerum til de årlige ture med grænsehandel i Flensborg, så er en lille VW Up næppe det rette valg.
Og det er ikke kun størrelsen på bilen, du bør forholde dig til. Forudser du eksempelvis at skulle køre mange kilometer om året, kan du med fordel gå efter en bilmodel, der kører langt på literen. Det kan tilmed være, at du skal gå efter en model med aircondition, så timerne på landevejen i juli måned bliver mindre plagsomme i sommervarmen.
Når du skal indgå aftale om en leasing, skal du oplyse et estimeret bud på dit kørselsbehov. Din månedlige ydelse beregnes nemlig efter dit formodede forbrug. Det er vigtigt, at du indgår en aftale med et korrekt estimeret kørselsbehov – ellers kan det risikere at blive en dyr fornøjelse. For overstiger du antallet af kilometer, skal du efterfølgende betale et vist beløb pr. kørt kilometer. Prisen kan være forskellig fra aftale til aftale, så vær opmærksom på denne faktor, så du ikke render ind i kedelige merudgifter.
Hvis du ikke før har ejet en bil eller er nyudklækket bilist, kan det være svært at gisne om dit kørselsbehov. Og regnestykket bliver ikke lettere af, at man skal kunne se op til tre år ud i fremtiden, da en løbetid på 36 måneder ofte er standard for de fleste leasingaftaler.
Da de færreste ligger inde med en krystalkugle fuld af fremtidsvisioner, kan du i stedet stille dig selv en række spørgsmål, så du kan blive mere afklaret i forhold til dit kørselsbehov. Tager du tit på køreferie? Er der udsigt til jobskifte? Drømmer I om at flytte i ny bolig længere fra arbejdspladsen? Skal de store børn også have adgang til bilen?
Husk at ændre din leasingaftale, hvis dit kørselsbehov ændrer sig markant under leasingperioden. Og vær desuden opmærksom på, om du ifølge kontrakten kan få tilbagebetalt underkørte kilometer.
Det er nemt at blive forblændet af den leasingaftale, der har den laveste månedlige ydelse. Men lav månedlig ydelse er ikke nødvendigvis det billigste alternativ. Derimod skal du se på alle udgifter i perioden, før du har en fornemmelse af de reelle omkostninger ved at lease bil. Det tæller blandt andet:
Det gælder med andre ord om at have øjnene med sig og se på hele regnestykket og medregne alle udgifter. Så læs aftalen grundigt igennem, så du sikrer dig, at du får den bedste og billigste deal på leasing.
Når man har nydt godt af at køre rundt i en leaset bil i 36 måneder, kan man naturligvis ikke forvente, at bilen står som ny, når den bliver tilbageleveret. Bilkabuler, stenslag og flyverust er ting, det kan være umulige at gardere sig imod – uanset hvor meget bobleplast man pakker bilen ind i.
Derfor skal du være opmærksom på, hvor nidkær din leasingaftale er i forhold til skrammer og småskader. Og eventuelle udbedringer skal derfor indgå i listen over omkostninger, når du skal gøre regnestykket op.
Da polstring med bobleplast langt fra er en optimal løsning, når man bevæger sig ud i trafikken, er der heldigvis andre veje, du kan gå, for at holde antallet af småskader så langt nede som muligt. Og rettidig omhu er et af kodeordene. Så derfor bør du: